Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/5/c/miljamoilanen.fi/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2339 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/5/c/miljamoilanen.fi/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2343 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/5/c/miljamoilanen.fi/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3169 TEXTS - Milja-Liina Moilanen

Recent Comments

  Archives

  Categories

  • No categories

  Meta

  Siivooja- Tekstinäyte novellista

   

  Saan päiväohjelman aina muutamaa päivää aikaisemmin toimistolta. Se sijaitsee keskustassa, siinä on semmonen siivouskauppa samassa ja siellä itse emäntä pyörii aamut ja illat.  Työpäivä alkaa yleensä kuudelta Takalan Metallista, jossa vietän päivän ensimmäiset kaksi tuntia. Se on vittumaisimpia kohteita. Koko rakennus on täynnä pientä metallipölyä ja aamulla rotat tulevat vastaan henkilökunnan kahvihuoneessa. Pesuvesi muuttuu nopeasti mustaksi ja verenhajuiseksi, jopa yläkerran toimistoissa joissa harvemmin käy itse duunareita. Ne työskentelevät toimistojen alapuolella. Alakerran pukukoppeja siivotessa joutuu  puolialastomien metallimiesten keskelle kun he vaihtavat työhaalareita päälle. Lattiat kaavitaan lastoilla puhtaiksi. Paskaraitoja joka paikassa, ällöttää. Mutta käyn minä muuallakin. Kehitysvammaisten palvelutalossa, asfalttifirmassa, toimistoissa noin muutamia paikkoja luetellakseni. Kotisiivous kattaa kuitenkin ison osan työpäivästä ja kodit vaihtelevat lähes päivittäin. Osa asiakkaista on sairaita mummeleita, joille kaupunki kustantaa viikoittaisen kodinpuunauksen mutta valtaosa asiakkaista on parempaa väkeä suurissa lukaaleissaan.

   

  Joitain kertoja viikossa pääsen todella rikkaiden asiakkaiden koteihin. Jos ei ole työparia ja ylimääräistä aikaa jää, tapaan kuljeskella asunnoissa ja kuvitella millaista elämä olisi jos eläisin siellä. Istun ruokasaleissa ja katselen puutarhoihin. Usein mietin millaista elämä olisi ollut jos olisin valinnut toisin. Hengähtänyt syvään ja mennyt haaveita kohti. Ei olisi tätä tikkitakkia mahankumpua peittämässä. Olisi napakka hame ja pikkutakki.

  Sohvapöydillä koreilee maljakkoja jotka maksavat enemmän kuin minä tienaan päivässä. Nostan niitä sivummalle ja pyyhin pölyt, asetan ne takaisin täsmälleen samalle paikalle. Ei tämä vaikeaa ole, rutiini kehittyy nopeasti ja tilat oppii ulkoa helposti. Matot tampataan ja listojen päältä pyyhitään pölyt. Laskin kerran että tavallisessa omakotitalossa saattaa olla yli viisisataa metriä listaa.  Vaikka olisivatkin näitä suuremmanpuoleisia asuntoja. Yhdessä kohteessa on niin paljon tilaa että omistajat ovat antaneet yhden huoneen kissoilleen ja toisen koiralleen. Kissojen huone on kaunis ja valoisa, pitkän verannan päässä oleva tila josta on kaunis näkymä puutarhaan. Jos minä eläisin siellä, tekisin siitä vierashuoneen. Nukkuisin siellä välillä kun olisin asunnossa yksin ja katselisin kun omenapuut huojuvat tuulessa. Mutta tuossa talossa on jo kolme vierashuonetta joten ehkä neljäs olisi liioittelua.